Ořech černý (Juglans nigra)
Stromy ořešáku černého rostou divoce v celé Severní Americe, do Evropy byl dovezen v 17. století.
Tyto lesní ořechy mají bohatou chuť a obsahují nejvyšší hladinu bílkovin ze všech stromových ořechů.
Plody mají vysoký obsah vitamínu E, železa, vlákniny a základní minerály jako vápník, fosfor a hořčík. Ve srovnání s běžnými vlašskými ořechy obsahují černé ořechy vyšší hladinu antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a dalších zdraví prospěšných látek.
Vynikající doplněk potravy pro velké papoušky ara a kakadu palmové.
Černé ořechy poskytnou papouškům skvělou dlouhou zábavu. Skořepina je velmi tvrdá, a tak napomáhá i k obrušování zobáku a papoušky udržuje mentálně stimulované.
Pro menší druhy papoušků doporučujeme ořechy předem trochu prasknout.
Jádra černých ořechů obsahují 5% vody, 59% tuku, 24% bílkovin a 10% sacharidů.